Η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη προτείνει:

Μετατροπή περιοχών και ακινήτων που βρίσκονται σε αχρηστία σε πόλους ανάπτυξης εμπορικών, επιχειρηματικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσω ιδιωτικοποίησης. Πρόσθεση σειράς νέων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου υπό την προϋπόθεση πως θα διευρυνθεί ο σκοπός χρήσης των εσόδων ώστε αυτά να μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό

ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΜΕΡΙΚΩΣ

Αξιολόγηση

Με την σύσταση της Εταιρείας Ακινήτωνς Δημοσίους (ΕΤΑΔ) Α.Ε., εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, επιχειρείται η βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της στοχεύοντας τόσο στη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας όσο και στην προστασία του φυσικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ως Επιχειρηματικές Μονάδες εμβληματικά της ακίνητα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της. Πρόκειται για υποδομές σπουδαίου τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στόχος της ΕΤΑΔ είναι η αποτελεσματική λειτουργία τους για το κοινό, αλλά και η σταδιακή αναβάθμιση τους προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Στις Επιχειρηματικές Μονάδες της ΕΤΑΔ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων χιονοδρομικά κέντρα, θερινοί τουριστικοί προορισμοί, ιστορικοί και πολιτιστικοί χώροι, ιαματικές πηγές, μαρίνες και κάμπινγκ.

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΤΑΔ διαχειρίζεται ως Επιχειρηματικές Μονάδες:

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Την Ακτή Βουλιαγμένης
Το Αχίλλειο Μουσείο
Τα Σπήλαια Διρού
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα-Καϊμάκτσαλαν
Την Ιαματική Πηγή Αιδηψού
Την Ιαματική Πηγή Καϊάφα
Την Ιαματική Πηγή Υπάτης
Την Ιαματική Πηγή Νιγρίτας
Το Κάμπινγκ Φαναρίου Κομοτηνής
Το Κάμπινγκ Ασπροβάλτας
Την Μαρίνα Θεσσαλονίκης
Το Πάρκινγκ Θεσσαλονίκης

Με σχετικές προσκλήσεις και προκυρήξεις, διερευνά τις επιλογές αναδόχων για τις ενταγμένες επιχειρηματικές μονάδες όπως:
Διεθνούς Τακτικού Διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία, προς τον σκοπό ανάδειξης αναδόχου για την Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου Συντήρησης Αναβατήρων Doppelmayr, της γραμμής 1 Αφροδίτη – Βάκχου και της γραμμής 2 Ερμή – Ηνίοχου – Ήρας, στην Επιχειρηματική Μονάδα του Υποκαταστήματος της ΕΤΑΔ Α.Ε. «Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού». Του Τακτικού Διαγωνισμού προς τον σκοπό ανάδειξης αναδόχου για την «Προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (ειδικών προδιαγραφών), για την κάλυψη των αναγκών των υποκαταστημάτων «Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού» και «Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα». Την εκμίσθωση τμημάτων των ακινήτων με ΑΒΚ 200 και 309 του Νομού Λακωνίας.

Συνεπώς, η πρόταση αξιολογείται ως μερικώς εφαρμοσμένη, καθώς η ακίνητη περιουσία επιχειρείται να αξιοποιηθεί από ιδιώτες, ωστόσο, το εύρος της συνεισφοράς στον κρατικό προϋπολογισμό δεν μπορεί να προσδιοριστεί και στις περισσότερες περιπτώσεις η συνεργασία αφορά ανάθεση και όχι πλήρη ιδιωτικοποίηση.

elGreek