Η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη προτείνει:

Βελτίωση των σιδηροδρομικών και οδικών προσβάσεων στα σύνορα. Επέκταση σιδηροδρομικού διαδρόμου μεταξύ Αττικής και Θεσσαλονίκης, νοτιοδυτικά προς την Πάτρα και βόρεια προς τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία σε συνδυασμό με μέτρα βελτίωσης της διασύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών μορφών μεταφοράς καθώς και της διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις (Θριάσιο Πεδίο- Θήβα, Καστοριά-Φλώρινα- σύνορα, Νέος Λιμένας Καβάλας- Τοξότες Ξάνθης, Αλμυρός- Βόλος, Κορωπί-Λαύριο, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών-Ραφήνα και Θεσσαλονίκη-Έδεσσα). Ανάπτυξη οργανωμένων εμπορευματικών κέντρων (Θριάσιο Πεδίο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Ηγουμενίτσα και Αλεξανδρούπολη).

ΥΠΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Αξιολόγηση

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, βρίσκεται υπό εξέλιξη η κατασκευή των έργων εγκατάσταση συστήματος σηματοδότησης και ETCS – Level 1 στη μονή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, μήκους 70,5 χλμ., μέσω της νέας παραλλαγής στο τμήμα Πολύκαστρο – Ειδομένη, και την αντικατάσταση 37 αλλαγών τροχιάς για τις ανάγκες της σηματοδότησης και η κατασκευή νέας γραμμής (παραλλαγής) στο τμήμα Πολύκαστρο – Ειδομένη, μήκους 21 χλμ. περίπου, της γραμμής Θεσσαλονίκης – Ειδομένης με ηλεκτροκίνηση.

Ακόμη, με τον ν. 4953/2022 κυρώθηκε η σύμβαση ανάθεσης Υποχρεώσεων Δημοσίας Υπηρεσίας επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και αφετέρου, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, με την οποία ανατίθεται η παροχή υπηρεσιών επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών, οι οποίες είναι αναγκαίες από άποψη γενικού οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος. Οι εν λόγω υπηρεσίες αφορούν σε προκαθορισμένες γραμμές (δρομολόγια) του ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου. Με την υπό κύρωση σύμβαση επιδιώκεται η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και η αναβάθμισή τους στο πλαίσιο της αρχής της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την σύμβαση επιδιώκονται η αναβάθμιση της ποιότητας των επιβατικών σιδηροδρομικών μεταφορών, η ανάπτυξη του εθνικού σιδηροδρόμου και η υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που αφορούν τις επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές. Διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών, της πραγματοποίησης σημαντικών επενδύσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης της xώρας.

Έχει ακόμη σχεδιαστεί η σύνδεση του λιμανιού της Νέας Καρβάλης, διασχίζοντας το ανατολικό τμήμα του Νομού Καβάλας που θα καταλήγει στην ευρύτερη περιοχή Τοξοτών Ξάνθης, όπου θα συνδέεται με το υπόλοιπο δίκτυο του Ο.Σ.Ε. Η νέα γραμμή υπολογίζεται ότι θα μειώσει κατά 3 τουλάχιστον ώρες την διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.

Συνεπώς, η πρόταση αξιολογείται πως έχει βρίσκεται υπό εφαρμογή.

elGreek