Η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη προτείνει:

Αναπτυξιακός σχεδιασμός με στρατηγικές δράσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα για την δίκαιη μετάβαση λιγνιτικών περιοχών

ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ

Αξιολόγηση

Στο πλαίσιο στήριξης των περιοχών Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για θέματα ΔΑΜ, Νίκου Παπαθανάση για την έγκριση του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε. Αρκαδίας», συνολικού προϋπολογισμού 60.671.543 ευρώ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, από τα έσοδα των πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών του 2018 και του 2019 και πρόκειται να υλοποιηθεί τα έτη 2023 – 2025, και περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν τις Ενεργειακές Κοινότητες , όπως η είωση ενεργειακού αποτυπώματος των Τοπικών Ομάδων Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) των λιγνιτικών περιοχών.

Συνεπώς, η πρόταση αξιολογείται ως εφαρμοσμένη.

elGreek